Цікаве про лікарські рослини

01.04.2016 15:16

Барвінок – вічнозелена рослина з синіми квіточками. Є два види барвінку – малий і великий. Проте саме барвінок малий використовується у медицині, але він є отруйною рослиною. Росте у листяних лісах, утворюючи справжнісінькі зарості. Цвіте мало. В Україні трапляється майже всюди. З барвінку виготовляють ліки від головного болю. 

Конвалія звичайна  - це трав'яниста квіткова рослина. Вона росте в Північній півкулі, у мішаних і листяних лісах. Цвіте у травні. В Україні конвалія поширена майже всюди. Квітки її білого кольору і дуже пахнуть. 

   Незважаючи на її ніжний вигляд, ця рослина отруйна. Та,потри це, конвалію застосовують у медицині, щоб допомогти людям із хворим серцем, печінкою і сечовим міхуром. З конвалії зазвичай виготовляють настоянки  і краплі. 

Ромашка - трав'яниста рослина з жо­вто-білими квіточками. Зустрічається майже по всій Україні. Росте як бур'ян: на узбіччях, полях, у садах і городах. На ромашці можна не лише ворожити, щоб дізнатися любить хтось чи не любить. А й використовувати її в медицині. Є навіть особливий вид ромашки, який так і називається «ромашка лікарська». Її застосовують від багатьох хвороб, а також як заспокійливий засіб.


Кропива - багаторічна трав'яниста рослина. Росте переважно в Північній півкулі. Певно, найвідоміша серед рослин, бо немає такої людини, яка б ніколи не жалилася кропивою. А чому вона так жалиться? А все тому, що листя на стеблі кропиви вкриті тонкими волосками, що мають особливий захист - сік, який і «опікає» шкіру. Але незважаючи на це, люди готують із кропиви борщі, салати, соуси. Також кропивою миють волосся, щоб воно було міцне. Вона допомагає при застуді і хворобах печінки.

Подорожник - однорічна чи багато­річна рослина. Росте уздовж доріг, через що і отримав свою назву, також на луках і у степах. Подорожник спи­няє кровотечу, добре загоює рани. Крім того, із подорожника виготов­ляють ліки від хвороб шлунка.


 

Ожина - рослина, що має вигляд чагарнику. Вона поширена майже у всьому світі. Плоди ожи­ни чорного кольору, а смак дещо кислуватий. Ззовні плід нагадує суницю. Певно, ти знаєш, що з ожини готують варення, яке дуже корисне. Але з неї виготовляють також і ліки, наприклад від застуди або навіть від болів у серці.  

 Калина - рослина, що має вигляд ча­гарнику або невеликого дерева. Лікар­ською вважають саме калину червону. Росте вона по всій Україні. І є символом нашої країни. Росте у лісах, на берегах річок. Її плоди яскраво-червоного ко­льору і прикрашають дерево навіть узимку. Калина червона допомагає при застуді, а також хворобах шлунка.
 

Материнка звичайна, або орегано, - ба­гаторічна трав'яниста рослина. Росте у мі­шаних і листяних лісах. Зустрічається по всій Україні. Її застосовують при застуді, кашлі та безсонні. А також материнку додають у страви.


 Деревій звичайний - бага­торічна трав'яниста рос­лина. Росте в мішаних лі­сах, на галявинах, уздовж доріг. Трапляється в усіх ^районах України. Застову- ють деревій при застуді, головному болю, а також, щоб спинити кровотечу. 

Звіробій - багаторічна і однорічна трав'яниста рослина. Вважається, що в рослині міститься отрута, яка може вбити тварину, через що її так і прозвали. Відомо близько 400 видів, в Україні трапляється 12. Для лікування ж застосовують лише один вид - звіробій звичайний. Росте він по всій Україні мішаних лісах, на галявинах, серед чагарників. Звіро­боєм полощуть ясна, щоб їх зміцнити. Лікують кашель, безсоння.

Шипшина - листопадний або вічнозелений чагарник, дико­росла троянда. Видів шипшини дуже багато, лише в Україні бли­зько 50 видів. Росте шипшина на узліссях, уздовж доріг, на бере­гах річок. Компот, зварений з додаванням плодів шипшини, дуже смачний і корисний, бо шипшина має багато вітамінів. Шипшину застосовують при за­хворюваннях печінки. 

Волошка синя - однорічна трав'яниста рос­лина. В Україні волошку можна зустріти усю­ди: у лісах, на городах, полях серед ячменю, пшениці і жита, а також уздовж доріг. Цвіте вона впродовж усього літа, розмальовуючи поля дивовижними синьо-жовтими узорами. Квітки волошки не лише гарні, а й корисні, во­ни вгамовують біль, також їх використовують як сечогінний засіб. 

Первоцвіт - багаторічна і однорічна трава. Лікарською рослиною є первоцвіт весняний. Росте у мішаних лісах, на галявинах. В Україні трапляється в лісових і степових районах, а також у Криму. З коренів первоцвіту виготовляють сиропи від кашлю. У листках дуже багато вітаміну С.

Чистотіл, як і кропива, багаторічна трав'яниста рослина. Поширена майже по всій Україні. Росте у мішаних і листяних лісах, на смітниках, узбіччях. Чистотіл не даремно отримав таку наз­ву, бо його використовують переважно для лікування хвороб шкіри. Також він добре загоює рани. Крім того, препа­ратами, у складі яких є чистотіл, ліку­ють хвороби печінки, нирок і легень.