Первоцвіти

01.04.2016 15:19

Весняні первоцвіти, що може бути ніжніше і красивіше після довгої зими? Ці милі квіточки - вісники весни, найперші вони прагнуть дотягнутися до сонячних променів. Їм не страшні заморозки, і вони не бояться раптом випав весняного снігу. Своєю красою вони радують недовго, в червні ви вже не знайдете і сліду від цієї краси.

Якщо у вашому саду ще немає первоцвітів, обов'язково посадіть. Не можна передати те відчуття, коли на промерзлій землі, а іноді і в снігу раптом з'являються ніжні квіточки. У цей момент довга зима відступає. Багато весняні первоцвіти охороняються державою, тому викопувати їх з природного середовища не варто. У магазинах сьогодні можна купити всілякий посадковий матеріал, цим ви збережете природу і примножите зникаючі види.

Найпоширенішими представниками первоцвітів є гусячий цибулю, галантус, сон-трава, проліска, брандушка, весняна примула, ерантіс. Тепер придивимося трохи краще.

 

Пролісок (Галантус)

весняні первоцвітиЦя квітка знайомий кожному з нас - підсніжник-первоцвіт. Фото представлено зліва. Хоча насправді його справжнє ім'я - галантус. Садять садові проліски зазвичай в затінених, але прогріваються сонячними променями місцях. Відповідний час для посадки цибулин липень - вересень, в цей час рослини перебувають у періоді спокою. Самі цибулинки не переносять довгої сушіння, тому зберігати їх на повітрі більше місяця не рекомендують. Якщо немає можливості посадити, в такому випадку потрібно їх пересипати тирсою.

Гусячий цибулюпервоцвіт весняний фото

В народі - жовтий пролісок або гусятник жовтий. Гусячий цибулю, так само як і пролісок, - мелколуковічние рослина. Квіти - жовті витончені зірочки. Цвітіння недовгий, але рясне, що покриває простір газону або узлісся. Розмножувати рослину можна насінням, цибулинами і "дітками", які виростають на материнських бульбах. Сіють насіння, як правило, під зиму. При вирощуванні з бульб їх розсипають на вже засіяному газонної травою ділянці і злегка заглиблюють в землю. Посадивши таким способом, ви отримаєте природну розсип жовтих квітів на зеленому газоні.

Сон-трава

 

первоцвіт фотоПростріл або в народі - сон-трава (Pulsatilla) - теж первоцвіт весняний. Фото чудо-квітки зліва. Цвіте до появи розетки прикореневих листя великими поодинокими квітками у вигляді дзвіночків фіолетового, білого або червоного кольору. Особливу красу цієї квітки надає густе сріблясте «оперення» пелюсток. Квітка внесений до Червоної книги і охороняється державою.

Брандушка (Bulbocodium)весняні первоцвіти

Весняні первоцвіти можна вирощувати в горщиках, наприклад барандушку. Багато хто плутає це рослина з крокусами, дуже вже схожі у них квіточки. У м'якому кліматі зацвітають в лютому і цвітуть майже місяць. Через кожні 2 роки восени цибулинки квітки слід викопати і поділити.

первоцвітиЕрантіс

По-народному - весенніков або зимовий жовтець. Дуже гарна квітка, який зацвітає раніше пролісків. Період цвітіння - приблизно 3 тижні, часто прямо з-під снігу. Розмножують насінням, яке восени сіють в півтіні, цвісти він буде тільки на 3 рік, але зате як!

Примула веснянапервоцвіт фото

Не можна уявити весняний сад без примули. Вона буває найрізноманітніших кольорів і відтінків, дуже невибаглива. Розмножується поділом кореневища. Довго цвіте і радує око.

Весняні первоцвіти, оселившись у вашому саду, назавжди стануть найбажанішими вісниками весни. Представлений список можна доповнити ще багатьма видами. І кожній квітці можна присвятити окремий роман, тому вибір тільки за вами.